Grondspots geven sfeer aan je oprit of tuin en zorgen dat je ook ziet waar je loopt in de avonduren. Het installeren van deze grondspots vereist echter wel voorzichtigheid. Je moet namelijk zorgen dat grondspots waterdicht aangesloten worden. Hierbij is het voornaamste dat de verbinding tussen de grondspot en het elektriciteitsnet waterdicht is. Bij Lampverlichtingonline vertellen we je waar je op moet letten zodat jij waterdicht een grondspot kun aansluiten.
Als eerste is de locatie en de ondergrond van groot belang bij het installeren van grondspotjes. Je kunt namelijk geen waterdichte grondspots installeren wanneer je deze in een kuil plaatst. Het oppervlak moet vlak of hoger gelegen zijn zodat het water weg kan lopen. De put die je gebruikt voor het plaatsen van de grondspot moet voorzien worden van een laag grind van minimaal 45 centimeter. De grind zorgt er namelijk voor dat neerslag sneller wegstroomt waardoor het risico van opkomend grondwater kleiner wordt.
Deze vraag is simpel te beantwoorden. Je moet namelijk uitproberen wat voor jou werkt. Er zijn vele lichtbronnen beschikbaar voor waterdichte grondspots. De meestgebruikte en bekende lamp is de halogeenlamp met reflector. Hier komt een warm licht uit en zorgt voor een heerlijk sfeertje. Een groot nadeel van deze lamp is de korte levensduur met de hoge energiekosten. Je kan ook kiezen voor een spaarlamp of Led-lamp. Led-lampen gaan lang mee en hebben een laag stroomverbruik. Laat je goed adviseren wanneer je kiest voor LED verlichting aangezien er grote verschillen zitten in de lampen.
Een van de belangrijkste aspecten van grondspots is de beschermingsklasse van de lampen. Als je een grondspot buiten wilt aansluiten, moeten deze bestand zijn tegen het nodige water en stof. De beschermingsklasse wordt aangegeven door de IP-waarde. Het eerste cijfer van de waarde geeft de bescherming aan tegen vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het licht beschermd is tegen water en vocht. Grondspots zijn erg gevoelig voor water omdat ze zich op de bodem bevinden. Kies daarom altijd grondspots met een minimale IP-waarde van IP68.
Het kan in sommige gevallen gebeuren dat er toch water in de grondspot komt. Hier kunnen een aantal redenen de oorzaak van zijn. Dit zijn de meestvoorkomende fouten bij het aansluiten van waterdichte grondspots.
• De wartels aan de inbouwput zijn niet zorgvuldig genoeg vastgedraaid.
• Het glas bovenop de grondspot is bij de grondspot aansluiten niet goed vastgedraaid. Bij Led-grondspots zit de lichtbron en het glas vast aan het armatuur waardoor je dit niet meer hoeft vast te draaien.
• De aftakdoos is niet goed afgesloten of niet afgegoten met hars. Hierdoor kan er water in de aftakdoos komen waardoor het via de kabels de spotjes in kan stromen.
Ga je een babykamer inrichten of de kinderkamer een make-over geven? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de verlichting in de kamer. Je wilt niet te fel licht, het moet veilig zijn en het is ook nog eens fijn als het er een beetje leuk...
Lees meer Lichtplan voor je woning makenGa je verhuizen? Of ben je van plan de inrichting eens om te gaan gooien? Zorg voor een passend lichtplan! In deze blog staan we erbij stil hoe je zo een lichtplan kunt maken en hoe je deze perfect afstemt op je woning. Met een goede verlichting k...
Lees meerWij vertellen u graag over verlichting.