​Laat het lichtplan aansluiten op het ontwerp van je keuken

Door Lamp​verlichting Online - op 17-07-2024
​Laat het lichtplan aansluiten op het ontwerp van je keuken

Zeker in luxe keukens wordt vaak veel aandacht besteed aan de verlichting. Niet voor niets, daar de verlichting een grote impact kan hebben op de sfeer binnen deze ruimte! Er zijn verschillende manieren waarop je de verlichting in de keuken kunt verwerken. Denk aan het gebruik van led verlichting in de lades, een led spotje in de nis voor de koffiemachine, een met duurzame lampen verlichte wijnklimaatkast, enzovoorts. Welke soorten verlichting gebruik jij momenteel al in de keuken? Net als voor de andere ruimtes in huis geldt ook voor een keuken dat het belangrijk is om na te denken over het lichtplan. In het bijzonder, wanneer je het ontwerpen van een nieuwe keuken overweegt. Dit artikel vertelt je er meer over.

Aan de slag met het uitwerken van een lichtplan

Het uitwerken van een lichtplan begint vaak bij het uittekenen van een plattegrond van de ruimte. In plaats van het intekenen van de verschillende apparaten, kies je ditmaal voor het inkleuren van de plekken die al voldoende verlicht zijn. Dat kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van het licht dat van buiten naar binnen valt.

Kies uit verschillende soorten verlichting in de keuken

De volgende stap is het bepalen van het type verlichting dat je in de keuken wilt gebruiken. Standaard kiest men hier voor basisverlichting. Dit kan bijvoorbeeld een centraal gepositioneerde lamp aan het plafond zijn. De basisverlichting combineer je met functionele verlichting; een hanglamp boven het kookeiland of bijvoorbeeld een afzuigkap met geïntegreerde verlichting. Twee aanvullende vormen van verlichting zijn de sfeer- en accentverlichting. Je creëert er een gezellige sfeer mee in de ruimte en accentueert elementen als een koffiemachine, een wandplank, enzovoorts.

Zorg voor een warme kleur licht in de keuken

Het kiezen van een kleur voor de keuken is niet altijd even gemakkelijk. Populair is tegenwoordig een zwarte of grijze keuken. Maakt het zwart de keuken echter niet te donker, of te ongezellig? Je kunt een zwarte keuken goed combineren met een warme kleur verlichting en bijvoorbeeld donkerkleurige houten keukenkasten. De combinatie van deze drie elementen maakt de ruimte sfeervol en gezellig. Ook bij keukens in andere kleuren is het slim om voor een warme kleur licht te kiezen. Een helder wit licht is vaak minder passend in deze ruimte.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken